In 2002 heb ik de cursus Sensorische informatieverwerking gevolgd en behaald, sindsdien is dat voor mij niet meer weg te denken tijdens mijn behandelingen.

Wat is Sensorische informatieverwerking (SI)?

Sensorische informatieverwerking is de samenwerking tussen waarnemen en bewegen. Hierdoor is het mogelijk om onze bewegingen in doelgericht handelen om te zetten en ons bewust te worden van onszelf en onze omgeving. Wanneer een kind de informatie die binnenkomt niet goed kan omzetten dan kan er sprake zijn van een sensorische informatieverwerkingsstoornis (s.i.s.).

Er volgt dan een overregistratie ( hierdoor komen prikkels te heftig binnen) of een onderregistratie ( hierdoor komt er door een tekort aan prikkels te weinig of zelfs geen reactie).

Het spreekt vanzelf dat voor een goede ontwikkeling een juiste prikkelverwerking een voorwaarde is om allerlei vaardigheden eigen te maken niet alleen op motorisch gebied maar ook op cognitief gebied. Denk hierbij aan vaardigheden als schrijven, zwemmen, lezen, rekenen maar ook het goed kunnen concentreren is een duidelijke vaardigheid die dan vaak  negatief beïnvloed wordt.

 

Sluit Menu